Varm smörgåstårta (recept från Kikki)

6 st hönökakor
4-5dl creme fraiche
3 pkt bacon
ca 200g champinjoner
lite svartpeppar
en bit hackad purjo
tomater
riven ost

Stek bacon lite först, i med purjo och champinjoner att steka med.
Häll i creme fraichen.
Lägg ut 2 hönö halvor till en cirkel och bred ut hälften på varje lager.
Lägg skivade tomater och riven ost över.
Ugnen 200 grader ca 10 min tills osten smält.

Risgratäng med kyckling (recept från Kikki)

 4 portioner

4 kycklingfiléer i bitar
2 msk smör eller margarin
1 ½ msk Santa Maria Tex Mex Taco bordskrydda
2 dl ris
4 ½ dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 strimlad röd paprika
1 strimlad purjolök
250 g färska champinjoner i klyftor
2 dl Salsa Hot
1 dl creme fraiche
3 dl riven ost

Stek kycklingen i hälften av margarinet. Krydda med Taco bordskrydda. Bryn purjolöken och champinjonerna i resten av margarinet. Koka riset med buljongtärningen i vattnet i 20 minuter. Blanda i purjo, champinjoner, salsa, creme fraiche och 2 dl riven ost. Varva kyckling och paprika med risblandningen i en eldfast form. Strö över 1 dl riven ost och gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Enkel pastasås

Pastasås
stek 1 pkt bacon tillsammans med 1 burk chaminjoner, hacka ½ lök
Tillsätt  ca 2-3 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche (smaksak)
ev. 1 vitlökslyfta
Salta, peppra

Exotisk fläskfilé

Exotisk fläskfilé
4 portioner

Du behöver:

150 g bacon

500 g fläskfilé

matfett att steka i

salt

svartpeppar

1-2 bananer

3 dl matlagningsgrädde

3 tsk curry

3 msk mango chutney

1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här:

Klipp bacon och fräs det så det blir "knaperstekt" i stekpanna. Låt rinna av på en bit hushållspapper.

Skär fläskfilén i ca 2 cm skivor. Hetta upp stekpannan med matfett och stek ett par minuter på varje sida så att köttet får lite färg. Salta och peppra. Lägg över köttet i en ugnsform.

Skiva bananerna och fördela dessa över köttet. Blanda grädde, curry, mango chutney och vitlök och häll över köttet. Strö över baconbitarna.

 Gratinera i mitten av ugnen i 175 grader i 20 minuter.

Servera med ris eller potatis


Vanlig kladdkaka och vit kladdkaka



Vit kladdkaka
100g smör
100g vit blockchoklad

smält i kastrull

blanda i
1 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
2 ägg (ha i 1 i taget och vispa emellan)
smörj formen och strö kokos i botten

200° ca 20 minuter

Vanlig kladdkaka (2-3 cm hög i form 26 cm i diameter)
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
200g smält margarin (fast så här i efterhand verkar det gå lika bra utan för jag tror minsann att jag glömde ha i det)
Rör socker och ägg pösigt och vitt
Blanda ner de torra ingredienserna
Ha i det smälta margarinet
Grädda 200° ca 40 minuter

Filippas doptårtor


Filippas (en kompis dotter) doptårtor
After Eightfluff
Päronmousse
Vit Smörkräm
Kristyr
MFF

Prinsess slottstårta till Alexandras 8 års firande



      

Prinsesstårta
After Eight fluff
Päronmousse
Vaniljmousse
Vit Smörkräm
Kristyr
Glasstrutar med glasyr
MFF


Fluffiga bananmuffins

100 g margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 bananer
4-6 msk vaniljyoghurt


1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Smält margarinet samtidigt som du vispar ihop ägg och socker tills det börjar vitna.
3. Häll i margarinet, bakpulvret och vetemjölet i smeten. Rör om.
4. Mosa bananerna tillsammans med yoghurten i en skål, när det är slätt rör du ner det i smeten.
5. Fyll muffinsformarna till hälften och grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 min.


Nalle Puh kakor


(här dekorerade med färgad grädde istället för glasyr)


200g smör eller margarin
185 g socker (ca 2 dl)
4 ägg
250g mjöl (4 dl)
2 tsk bakpulver
1 äpple

följande står i receptet men det uteslöt jag
skalet av 1 apelsin
1 dl russin
1 msk mjöl (för att lägga russinen i så att dom inte sjunker till botten på muffinsen)

Sätt ugnen på 200 grader
Rör smör/margarin och socker pösigt
Vispa ihop äggen i en skål häll sakta i smör/socker blandningen, blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten
(riv apelsinskalet fint ner i smeten)
Riv äpplet grovt direkt ner i smeten
(blanda russinen med 1 msk mjöl och lägg ner i smeten)
Klicka smeten i formar, fyll till hälften
grädda mitt i ugnen ca 15 minuter

Glasyr
3 dl florsocker
2-3 msk vatten alt. saft från apelsinen

Mät upp florsockret i en liten skål, vispa i vatten lite i taget till bra konsistens, lägg på glasyren med en tesked och strö över hackade nötter eller strössel


Jag gjorde i små aluminium formar och jag fick 50 stycken små muffins, fyllde till hälften i formen men dom sjönk ihop lite när jag tog ut dom ur ugnen.
Nästa gång gjorde jag i bullformar (dubbla) då fick jag ut ca 25 enligt recept fick man ut 15

Istället för äpplet kan man blanda i 1 finriven morot (100g) eller 50 g grovhackad choklad.

Man kan även smaksätta glasyren med 1 msk kakao

Marängsmörkräm

250g osaltat smör
250g socker
4 äggvitor
vaniljsocker.

Blanda socker och äggvita och ha över vattenbad tills
allt socker smält (ca 5-10 min) rör hela tiden.
Tag av från plattan och vispa upp till fluffig maräng tills all smet har svalnat helt
Ha
i den rumstempurerade smöret lite i taget med vaniljsockret och vispa upp till fluff igen.
klart!

Chokladrulltårta utan ägg

Ingredienser Rulltårtan
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
50 g mjölkfritt margarin
2 dl solhavre/mjölk

Blanda samman alla torra ingredienserna.
smält sedan margarinet och häll i solhavre och margarin, rör om tills det blir en slät smet.

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.

Grädda i ugn 250 grader, ca 5 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen, strö lite socker över kakan och sedan stjälper du upp på papper.

Låt sedan kakan kallna.

Smörkräm
100 g mjölkfritt margarin/sojafritt margarin
1 1/2 dl florsocker
1 msk vatten
2 tsk vanillinsocker

Rör matfettet till fyllningen smidigt. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör krämen poröst. Lägg fyllningen över kakan och rulla ihop till en rullltårta


Vaniljmousse

2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull.
Rör ner gelatinet i vaniljröran.
Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran...
Låt stå över natten övertäckt i kylen...

Klassisk gräddtårta


(just denna är fylld med vaniljmousse och jordgubbsmousse)

1 omgång tårtbottnar

Fyllning 1:
  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)
Fyllning 2:
  • 2 dl liter färska eller frysta bär, t.ex. hallon, blåbär
  • ev. lite sylt (t.ex. blåbärsylt, hallonsylt)
  • 2 dl vispad grädde
Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • säsongens frukt eller bär, t.ex. vindruvor
Gör så här:

Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen.

Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt och bred eventuellt över lite sylt. Bred på vispad grädde.

Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.

Skölj frukt/eller bär och skär ev. i mindre bitar. Fördela dem ovanpå tårtan. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

 

 


Lakrits fluff

100g salt sill/60g Ahlgrens däck/100g turkisk peppar crush
3dl grädde

Smält allt samman på låg värme.
Låt sedan smeten kallna minst 6 timmar i kylen
och vispa sedan till en härligt fluffig kräm

Vit smörkräm

100g margarin
300g florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2-3 msk mjölk

Om man ska ha i vanlig konditorfärg så ska du ta bort lite av mjölken står de.
Alltså margarinet ska INTE smältas.
Allt bara blandas ihop till en "kräm"

Tårtbotten

5 ägg
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatis mjöl
2½ tsk bakpulver

vispa ägg & socker poröst, bland ner resten snabbt & ordentligt
grädda i smörad & bröad form i ca 40-45 minuter i nedre delen, på 175 grader!

Jordgubbsmousse

1/2 liter jordgubbar
4 gelatinblad
4 dl Mini Fraiche
1 dl socker
 
Tina jordgubbarna och mixa fint i en matberedare.
Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 min.
Värm mini fraiche och socker försiktigt tills sockret löst sig,
låt det inte koka.
Krama ur och tillsätt gelatinet,
och rör tills det har smält.
Ta kastrullen från plattan och rör ner jordgubbarna.
Jag låter alltid mousserna stå över natten för att vara säker på att det stelnar

Kolakakor

200 gr margarin
2 ½ dl socker
1 ½ dl ljus sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl


Blanda snabbt ihop alla ingredienserna.
Rulla ut degen till drygt fingertjocka längder.
Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt, platta till dem lätt.

Grädda i 175-200 gr i 8-10 min.

Skär längderna i lagom bitar medan de är varma.

Smörgåstårta


Jag använder vanligt rostbröd annars kan man baka bottnar själv

50g jäst
8 dl mjölk
2 msk olja el. marg.
1 tsk salt
4 tsk socker
30 dl vetemjöl

Blanda ihop allt jäs 30 minuter in i ugn 30 minuter 220º

Alt. kan man även använda Hönö kakor

Olika röror

200g Bredbar leverpastej
1½ dl Finhackad gurka
blanda ut med lite flyt.marg. eller grädde till bra konsistens

1 dl Majonnäs
1 dl Creme fraiche
5 hårdkokta ägg
Pressad citron

2 dl Creme fraiche
5 hårdkokta ägg
1 Rödlök

1½ dl majonnäs
1 finhackat äpple
Purjolök efter smak
1 dl finhackad gurka

200g skalade räkor
1 liten hackad rödlök
2 dl creme fraiche
1 msk torkade örter (persilja, mynta, dill passar till skaldjur)

200g räkor (skalade, hackade)
1 röd lök (hackad)
Dill
Citron

150g Rökt skinka
1 dl Gurka
½ dl Champinjoner (funkar säkert lika bra med annan god svamp)
½ dl Krossad ananas
1 dl Creme fraiche

150g Rökt kött
5-10 hackade Soltorkade tomater
Färsk hackad basilika

200g Lax
Riven pepparrot
2 dl Creme fraiche

150g Renstek
Riven pepparrot
2 dl Creme fraiche

Skagenröra
Att ha som det är el i smörgåstårta el på bröd kex.......
kräftstjärtar
rödlök 1
Kokt ägg 2 i strimlor
majonäs 1dl
gräddfil 1dl
dill efter smak
vitpeppar
rör ihop låt stå i kyl en stund å gotta till sig gärna över natten....

Citruslaxröra (supergott på pepparkaka oxå)
100 g kallrökt lax
250g kesella (använde nog creme fraiche istället)
1½ tsk citronskal
1 tsk honung
1 krm salt
½ krm peppar


Jag brukar ha 2 eller 3 fyllningar beroende på hur många som ska äta, lite olika vilka jag väljer men oftast ägg/majonnäs och leverpastej/gurka eftersom barnen tycker det är gott oxå. Överst och runt om har jag creme fraiche med persilja eller dill i som jag brer ett tunt lager av, sen täcker jag överst med salladsblad, gurkskivor brukar jag ha runt om bottnarna som dekoration.

Sen garnerar jag med följande (oxå efter tycke och smak):
Gurka
Räkor
Skinka
Kokt ägg i skivor eller klyftor
Tomat delad i skivor/klyftor eller halverad med hackig kant
Citron skivor eller klyftor
Paprika
Persilja
Lax
Ostrullar eller skivor av ex. brie
Salami
Vindruvor
Oliver


MMF

2 msk karamellfärg uteslut om du vill ha vit mmf
2 msk olja
200g skumgodis/marshmallows
300-500g florsocker
Smält samman marshmallows, olja och ev. karamellfärg i micron börja med 15-20 sekunder sen 10 sekunder i taget, blanda i florsocker, det ska vara rejält kletigt,
häll över i en fryspåse som du först blandat runt 1 droppe olja i.

After Eight muffins



2 ägg
2 dl strösocker
100 g smält smör
2 dl gräddfil eller yoghurt naturell
4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanilinsocker
4 msk kakao
½ After Eight/muffins
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör sedan försiktigt ned margarin och gräddfil/yoghurt.
Blanda de torra ingredienserna i en annan skål, sikta gärna.
Blanda sedan smeten och de torra ingredienserna till en jämn smet.
Skeda upp smet till 3/4 och stick en mintplatta i varje form,
dock ej för djupt då chokladen annars fastnar i botten av formen.
Grädda i 225°C ca 15-20 min.
Tips: Passar utmärkt i ljus (sockerkaksmet) muffinssmet också.

Midsommarmuffins

50 g smör
3 dl mjöl
3 dl socker
3 ägg
1 dl yoghurt
4 tsk bakpulver
2 dl hackade jordgubbar

Garnering:
Jordgubbar (efter behag)
Citronskal
Hackad mjölkchoklad


Ugnstemperatur: 175°C.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda sedan med de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa sedan äggen med sockret i en separat bunke.
Häll ner äggblandningen, yoghurten och jordgubbarna med de torra ingredienserna.
Häll ner smeten i formarna och placera dem mitt i ugnen i ca 20 min.
Hacka chokladen och riv citronen för dekoration.
Ta ut och låt svalna innan servering.
Dekorera sedan med jordgubbarna, chokladen och citronskalen.

Vanilj CC


1 dl strösocker
1 ägg
2 dlmjölk
6 msk matolja
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt

Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke
Rör ner mjölk, olja i äggsocker smeten, sikta ner mjölblandningen, rör smeten slät.
Fyll formarna
Gräddas mitt i ugnen i 10 minuter 175º



Blåbärsmousse

2dl grädde
2 dl blåbär
3 gelatinblad
2-3msk florsocker

vispa grädde & florsocker.
blötlägg gelatin
mixa blåbär & värm en del med gelatin så det smälter, blanda i
resten av blåbären & vänd försiktigt ner i grädden.
ställ i kylen 1-2 timmar.

Chokladsmörkräm

2 msk kakao
3 msk kokande vatten
500 g florsocker
200 g smör

Blanda kakaopulver och kokande vatten i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna och vispa fluffigt. Vispa försiktigt i början, florsockret dammar rätt så mycket innan det blandats ordentligt med smöret . Går bra att frysa, precis som alla andra smörkrämer.

Mintchoklad CC


200 g flytande margarin
200 g strösocker
3 ägg
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
några droppar pepparmintsolja
100 g grovhackad choklad

Värm ugnen till 175º (varmluft)
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mjöl, pepparmintsoljan och rör till en slät smet.
Fördela 1 msk av smeten i varje form, strö hackad choklad och
ta ytterligare 1 msk smet i formarna strö lite hackad choklad överst
 och baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter till muffisen har rest sig och är fasta i mitten.
Ta ut muffisen ur ugnen, lägg över dem på ett galler och låt svalna.

Jag spritsade grädde smaksatt med päronessens och dekorerade med strössel

Kristyr

1 äggvita som vispas till hårt skum
1/4 tsk pressad citron tillsätts
4 dl siktat florsocker


 Tillsätt lite florsocker i taget samt vispa lääääänge...

Tårtbotten långpanna (1 botten)

6 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Vispade ägg och socker pösigt
Blandade mjölsorterna och bakpulver och vände ner i smeten. Blandade om.
Hällde ner det i långpannan som var väl smord med flytande margarin och
gräddade i nedre delen av ugnen på 175 grader i 15 minuter.

Chokladkräm/grädde

En enkel och otroligt god chokladkäm till fyllning, täckning (frosting) och eller dekoration av tårtor.

1 dl socker
1 dl kakao
3 dl vispgrädde

Rör ihop socker och kakao. Häll på grädden och rör ihop.
Ställ in i kylen i 30 minuter så att kakaon och sockret löses upp i grädden.
Vispas med elvispen fluffig och tillräckligt hård så att det bildas toppar.

Sen är det bara att fylla, täcka och dekorera.

Päronmousse

ca 500 g konserverade päron
3dl grädde
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2½ tsk gelatinpulver
ca 10 droppar Päronessens
Grön färg efter eget tycke

Vispa grädden med socker och vaniljsocker.
Mixa päronen till en slät gegga.
Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan.
Tillsätt några droppar (jag hade kanske 9-10 droppar) essens
i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin.
Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen.
Blir ganska söt, man kan säkert minska en del på sockret och/eller vaniljsockret om man inte vill ha den fullt så söt.

Apelsin och citronkräm

 Apelsin- och citronkräm
(Lemoncurd om man använder enbart citroner)
1 citron
1 apelsin
3 ägg
2 dl socker
50 gr smör

Borsta frukten i varmt vatten och torka av den.
Riv av det gula och gulröda på skalet, klyv sedan frukterna och pressa ur saften.
Vispa samman ägg och socker i en skål som tål värme.
Tillsätt skalet och saften.
Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten och vispa tills krämen tjocknat.
Lyft upp skålen rör ner fettet och låt krämen svalna.

Banankaka recept från Leila Lindholm

1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 g mjukt smör
3 st mogna bananer
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
  ½ tsk malen kanel
  ½ tsk malen ingefära
smör och ströbröd till formen

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

2. Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.

3. Mixa bananerna och blanda dem i smeten, tillsätt äggen.

4. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i smeten.

5. Fyll en smord och bröad 24 cm i diameters kakform med löstagbara kanter.

6. Grädda kakan mitt i ugnen, i cirka 30-35 minuter.


Sommarkaka/Lyxkaka/Mosskaka/Sverigekaka.....

175 grader 30-40 minuter (jag hade 30 minuter)
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, rör ner vatten + vetemjöl, bakpulver
Grädda i 2 liters form, låt stå ett par minuter och svalna

Fyllning:
125 g margarin
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Koka margarin+mjölk 2 minuter, vispa i vaniljsockret
Dela kakan i 2 delar, ringla ner smeten, hälften på varje botten, lägg ihop och garnera med florsocker

After Eight fluff (Dark om man vill ha laktosfri/komjölksproteinfri)

250g After Eight
3,3 dl grädde

Smält chokladen på svag värme tillsammans med grädden,
ställ i kylen över natten eller iaf minst 6 timmar, vispa sen till fluff/kräm

Lakrits CC med lila Viol fluffig frosting

100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

50 g Turkisk Peppar Crush

hade jag ner i smeten men nästa gång ska jag testa att

strö större mängd på innan jag har in i ugnen men det blev väldigt

gott iaf dock lite kladdigt av TP crushen som smält.

Muffins:
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Tillsätt smöret.
Häll upp smeten i formarna.
Grädda i 10-15 min i mitten av ugnen.

Sen spritsade jag Fluffig White Frosting som jag smaksatte med violessens och färgade lila med hushållsfärg från www.borgebykryddgard.se (hade i färg och smak i sockerlagen)

Morotsmuffins/Morotskaka



(receptet går att halvera)
Detta behöver du

4 ägg
2 ¼ dl rapsolja
6 dl rivna morötter
4 ½ dl vitt mjöl
4 ½ dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk kanel
Glasyr
100g philadelphiaost
25 g mjukt smör
2 ¼ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
Sätt ugnen på ca 175°.
Riv morötterna.
Blanda samman ägg, olja och morötter (inget fluff!).
Blanda samman de torra ingredienserna och arbeta sedan ner dem i ägg och morotssmeten.
Häll alltsamman i en smord och mjölad form ca 24-26 cm i diameter eller en långpanna för tunnare variant halvera då tiden i ugnen eller gör som jag i vanliga bullformar i muffinsbläck (ca 30-40 st).
Grädda i ca 60 minuter.
Låt sedan svalna.

Glasyren
Blanda ingredienserna till glasyren till en jämn smet, helst med elvisp.
Bred denna över kakan.
Om man inte har Philadelfiaost/färskost så kommer här
2 alternativa recept som funkar minst lika bra enligt min smak iaf.

alt. frosting
100 gram smör
200 gram florsocker
en äggula
citronsaft efter smak och
ev. rivet citronskal.
Sikta florsockret och blanda med smöret (hellst elvisp).
Lägg sen till äggulan och till sist citronsaft under fortsatt omrörning, och ev. rivet citronskal!
(receptet är hämtat ifrån http://bakalitenkaka-tove.blogspot.com/ )




Enkla choklad muffins



100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Muffins:
 Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Tillsätt smöret.
Häll upp smeten i formarna (blir mycket smet i varje form).
Grädda i 10-15 min i mitten av ugnen.

Ahlgrens bilar fluff

60 g Ahlgrensbilar (funkar även med bilar däck)
3 dl grädde
Hetta upp vispgrädden i en kastrull.
Får ej koka.
Lägg i bilarna och smält dem under omrörning på svag värme.
Låt svalna ett par timmar i kylen.
Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.

Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig.

Sega Blåbärs muffins


100 gram margarin
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 st ägg
1 dl blåbär

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält margarinet och dra grytan från värmen.
  3. Rör snabbt ner alla ingredienser utom blåbär i grytan med margarinet. Klicka ut smeten i bullformar (jag fick ut ca 12)
  4. Strö blåbär på muffinsen.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter (varmluft 200° 10 minuter)

Fluffy White Frosting (FWF)

2,3dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 pressad citron
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
ev karamellfärg

Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull
Värm på spisen så det börjar sjuda (sockerlag)
Vispa ihop äggvita och vaniljsocker till hårda toppar
Häll i lite itaget av den varma sockerlagen i marängen under konstant vispning.
Momentet ska ta 10 minuter vänta någon minut mellan varje gång.
Vispa tills marängen är kall och bildar hårda toppar 8-10 minuter.

Lemon Yougurt CC med FWF färgad rosa


3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2.3 dl socker
1.1 dl smält smör (det ska vara avsvalnat)
1 ägg
1.1 dl vanilj yoghurt (vanilj är också supergott)
2 tsk citronskal
3 msk färskpressad citronjuice

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Mixa socker, smör och ägg i en annan tills smeten är jämn och fin. Tillsätt youghurt, citronskal och juicen, vispa tills det är jämt och fint. Tillsätt mjölblandningen , vispa till en jämn smet. Häll i cc formarna,
bakas i ung. 22-25 minute.

Jag använder bulllformar och hade 175° på varmluft och dom var inne 12 minuter och blev perfekt

Blue Berry Hill muffins



240 g vetemjöl (ca 4 dl)
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g smält smör
1,5 dl mjölk
2 st äggulor
2 dl blåbär, frysta otinad

Topping
2 st äggvitor
1 dl strösocker    

Dessa muffins är beräknade med stora amerikanska muffinsformar.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver.
3. Smält smöret och tillsätt det.

Vispa ihop mjölk och ägg och rör ner i smeten.

Häll upp smeten i stora muffinsformar.

Ta ungefär en msk smet i varje och strö sen lite blåbär,

ta en msk till med smet och strö blåbär överst

(tycker det blir så smetigt med blåbär direkt i smeten)
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

5. Vispa äggvitorna hårt.

Tillsätt strösockret i omgångar, fortsätt vispa till en fast maräng.
Klicka på maräng på varje muffins.
Sikta florsocker över.
Ställ in i ugnen 1-2 minuter.

Ahlgrens bilar muffins


2 ägg
2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g flytande margarin eller smält smör
1 dl mjölk
1 påse Ahlgrens Bilar
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör i de torra ingredienserna följt av smör och mjölk.
Klicka ut hälften av smeten i formarna.
Lägg 3-4 bilar i varje form och täck sedan med resten av smeten.
Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 12 min.
Gräddar man för länge finns risken att bilarna smälter för mycket.
Här med spritsad grädde smaksatt med päronessens (www.borgebykryddgard.se)
(klickbar)

Semlor


Semlebullar
ca 15 stycken
100g smör/margarin
1 dl socker
50 g jäst (jag använder torrjäst)
3 dl mjölk
7½-8½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt

Smält smör/margarin och ha i mjölken och värm till jäst temp (torrjäst 45-50 grader)
Blanda alla torra ingredienser
Häll i smör/margarin och mjölk blandningen i torra ingredienserna
Ta inte för mycket mjöl, degen ska vara lite lös
Häll upp degen på mjölat bakbord
Med hjälp av en plastmugg, tar du en liten degklutt med uggen uppochner och
snurrar muggen mot bordsskivan, hårt, då blir bullarna runda och fina
Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter
Grädda 275° ca 5 minuter (varmluft 250° 3-4 minuter)
Minisemlor varmluft 225° 5 minuter (då får jag ut ca 30 stycken)

RSS 2.0