Smarta kakor


4½ dl vetemjöl
125 g mjukt smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 ägg

Rör ihop ägg, smör, socker och vaniljsocker till en krämig smet, använd görna elvisp.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke, rör ner i krämiga smeten.
Klicka ut på plåtar, vill man ha många mindre så ska klickan vara ca en 5 krona, vill man ha färre och större så gör man bullformsstora (ca 25 stycken blir det då). Tryck dit några smarties alt vanlig annan choklad i mindre/hackade bitar, strö på strössel och in i ugnen ca 15 min om det är den stora modellen annars kan man nog sänka temp till 150 grader och ha ca 10 min i ugnen.

Körsbärssaft

Recept på körsbärssaft

1 kg körsbär

3 dl vatten

500 g socker/liter silad saft

Skölj av bären om de är smutsiga. Väg körsbären på hushållsvåg och anpassa vattenmängden. Koka upp vattnet i en stor gryta och lägg sedan i körsbären hela. Koka sedan i ca 10 min .

Ställ upp silställningen över en bunke som tål värme (rostfria degbunkar är väldigt bra - lätta att hålla rena och står stadigt på underlaget) och häll i bärmassan. Låt saften självrinna i ca en halvtimma.

Mät upp den silade saften och räkna ut sockermängden.

Häll upp saften i en helt ren kastrull och koka upp på nytt. Häll i sockret lite i taget under omrörning så att det löser sig. Tag sedan grytan från värmen och låt den stå en liten stund så att ev skum hamnar på ytan. Ta bort skummet med en hålslev och häll sedan upp på rena flaskor eller i burkar, tillslut väl.

Förvara saften svalt i kyl eller frys.


RSS 2.0