Ahlgrens husvagns CC


2 ägg
2 dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g flytande margarin
1 dl mjölk

Vispa ihop ägg och socker, häll i resten av ingredienserna och blanda ihop allt
Skeda lite i varje muffinsform (så att det täcker botten) lägg dit 2 Ahlgrens husvagnar och täck med ytterligare 1 sked smet.
In i ugnen 12 minuter,låt svalna

Jag vispade lite grädde och hade i jordgubbssylt som jag sen spritsade på CC, efter det ställde jag dit en husvagn :-)
 



Smörgåstårta med curryröra (recept från Roisin Dubh på fl)

Fyllning (för bred tårta med tre lager):

16 hårdkokta ägg
500 g inlagd hackad gurka (finns färdig på burk)
2,5 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1 msk curry (gärna stark)
2 tsk salt
lite svartpeppar

Mosa de hårdkokta äggen (lättast att skiva dem först både på längden och tvären) i en stor bunke. Blanda i resten av ingredienserna.

Tårtan görs med vitt bröd. Jag brukar använda Boalts färdiga smörgåstårtsbotten. I nedersta lagret brer man margarin och ett tjockt lager leverpastej (jag skär med osthyvel). Sedan fyller man på i samma lager med fyllningen så det täcker och sedan samma fyllning i två lager till. Tårtan blir alltså fyra brödlager med fyllning mellan.

Sedan blandar man 2 dl majonnäs och 2 dl gräddfil och kletar på tårtan från topp till tå.

Garnerar gör man ju valfritt men jag brukar slänga på följande:

Rökt skinka
Rostbiff
Räkor
Skivade ägg
Ost
Gurka
Pärltomater
Rädisor

Alla hjärtans dags tårta 2009


Smörgåstårtor



   

recept på smörgåstårta med fyllningar finns bland matrecepten


 

Skateboardtårta till Sebastians 5 års kalas




Täckt med chokladkräm
Jordgubbsmousse och vaniljkräm som fyllningar
Hjul av mmf och lakritspastill, text med gelé på tub

 

Husmorstips blandat

  • ½ pressad citron i mugg med vatten kör några minuter i micron, dålig lukt försvinner samt all smuts lossnar, bara torka rent

  • Tvättmaskinen 90° ca ½-1 dl ättika i tvättmedelsfacket alt. 1 påse citronsyra

  • Toan häll i citronsyra och låt stå över natten, sen borsten som vanligt

  • Illaluktande avlopp botas med salt+bikarbonat och hett vatten

  • Vid dammtorkning ha i lite sköljmedel i en sprayflaska med vatten så håller sig dammet borta längre

  • Mot bananflugor: Vatten, Vinäger, Diskmedel Blanda i ett glas, låt stå ett dygn, flugorna dras till vattnet och drunknar

  • Få rent duschhörnan eller badkaret från kalk och avlagringar. Delacitroner o skrubba med alt. Spraya på citronsyra blandat med vatten, skölj av med hett vatten!

  • Silverputs = En tesked bakpulver, en tesked salt. Lägg en bit folie i botten i kökszinken å fyll me hett vatten eller  1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Rör om i 1 liter kokhett vatten. Låt föremålen ligga i minst 5-10 min. Skölj och torka!

  • POTATISMJÖL!!! Om nåt barn kissat i sängen - skynda dit med potatismjöl, strö ut över hela fläcken så suger det upp kisset, sen dammsugar man bort kissmjölet! Ska enligt hörsägen funka även på kräks och välling. En viktig sak dock, man ska gärna vara snabb, det funkar bättre ju snabbare man är där med Potatismjölet.

  • Mot mögel och dålig lukt funkar ättika bra, blanda med vatten och torka med trasa alt. ställ över natten (fylld)

  • Om du har en slö sax, kan du klippa i aluminiumfolie med den så blir den vassare.

  • Knarrande dörrar eller barnvagnar? använd olivolja eller matolja och gnid in och knarret är borta!!

  • Ättika för att ta bort kalkbeläggningar i kaffebryggare och vattenkokaren 1 del ättika 9 delar vatten, kör igenom hälften av blandningen genom kaffebryggaren, vattenkokaren så kokar du upp allt och låt stå 10 minuter, skölj rent med 3 omgångar vatten

  • Termosar,häll i bikarbonat + hett vatten, låt stå en stund brukar sätta på korken och vända uppochner några gånger så att det kommer åt överallt.


Maränger med sommarbär

8-12 personer
Ingredienser:
Maränger:
2 äggvitor
450 g florsocker
2 tsk vinäger
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
300 g blandade sommarbär
5 passionfrukter (kött och saft)
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde, vispad till skum
2 msk vaniljsocker

Tillvägagångssätt:
Vispa alla ingredienserna till marängerna till en slät tung smet och dela i två delar.
Gör 10 små kulor, av den första delen, och placera dem med passande avstånd i en rund silikonform,
låt kulan i mitten vara den minsta.
Sätt formen i mikrovågsugn i 4 min och 15 sek vid 650 watt.
Ta ut formen ur mikrovågsugnen och vänd ut marängerna.
Upprepa med den andra delen.
Mosa bär, florsocker och kött och saft från passionsfrukterna.
Rör vaniljsockret i vispgrädden och fördela över den första marängen.
Häll över bärblandningen och avsluta med den andra marängen på toppen.
Dekorera med hela bär.
Servera omgående
Kan även serveras med vaniljglass i mitten.

Blomsterpaj

1 paket mördeg
7 skivor skinka
100 g Emmentalerost
4 ägg
1,5 dl vispgrädde

Värm ugnen till 200°Kavla ut degenSkär degen i 14 fyrkanter 10x10cm
Fördela degen i 14 muffinsformar så att degsnibbarna sticker ut ur fördjupningen
Häll i grädde i en skål, tillsätt ägg och vispa med elvispen
Riv osten och häll den i äggblandningen
Fördela blandningen i fördjupningarna och lägg ½ hoprullad skinka i varje form
Grädda i 25 minuter
Vänd ut pajerna på en bricka och servera med en grönsallad


Sommarsnacks

Deg
50g smör
1, 25 dl vatten
4 msk vetemjöl
¼ tsk salt
2 ägg

Fyllning
30 g riven ost
5 svarta oliver
30 g räkor
3 soltorkade tomater

Koka upp vatten, smör och salt och ta av från plattan och rör ner mjölet.
Rör hela tiden tills det blir en jämn smet, medan det står på svag värme.
Ställ därefter till att svalna.
När smeten har svalnat vänds äggen i ett i taget.
Dela degen i 4 delar – en del för varje ingrediens och form.
Fyll muffinsformar med deg och respektive fyllning.
Gräddas i ugn i ca 20 min vid 200°C tills de är gyllene.
Kom ihåg; öppna ej ugnsluckan, eftersom snacksen ”faller ihop”.
Kan serveras varma eller kalla ev med lite dip.
Maträtten kan tillagas i förväg och frysas.

Sesamgifflar

1½ dl ljummet vatten
1 dl filmjölk
25 g jäst
2 msk olja
50 g sesamfrön
1 tsk salt
ca 6½ dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling

Blanda vatten och filmjölk
Smula sönder jästen och rör ut den i vätskan
Tillsätt olja, sesamfrö, salt och det mesta av mjölet
Arbeta in resten av mjölet lite åt gången till degen ahr lagom konsistens
Arbeta degen smidig och låt jäsa i tät burk med lock på varmt ställe i ca 30 minuter
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en cirkel, dela varje platta i 8 trekanter/slicar
Rulla ihop från breda sidan mot spetsen och böj dem som gifflar
Lägg gifflarna på en bakplåt med skarven neråt och låt efterjäsa i 15 minuter
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö
Grädda gifflarna gyllenbruna ca 15 minuter i 200° på den mellersta falsen

Franskbröd med vallmofrön

2½ dl mjölk
50 g margarin
35 g jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
vallmofrön

Smält margarinet, ljumma mjölken och häll i skål.
Smula jästen och rör ner i vätskan.
Tillsätt salt, socker, ägg och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen väl och tillsätt det sista mjölet tills degen har lagom konsistens
Lägg degen i tät behållare och låt jäsa på varmt ställe i ca 45 minuter.
Knåda degen lätt och forma till ett bröd, lägg det i en smord form (avlång) 1½-2 liter
Efterjäs under bakduk ca 30 minuter
Skåra brödet, pensla med uppvispat ägg och strö vallmofrön
Grädda brödet ca 30 minuter i 200° på nedersta falsen


Bruten choklad- och havrekaka


150 g mörk choklad
125 g smör
3 dl havregryn
1½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
¾ dl socker

Hacka chokladen i bitar
Smält smöret och häll över havregrynen, låt nån minut.
Blanda restena v ingredienserna
Bred ut på plåt, ca 2 cm tjockt.
Baka i ugn 200 ° i ca 20 minuter
Låt svalna och bryt sedan i bitar


Tunnbrödsrulle (leverpastej, bacon)

4 port.
Bredbar leverpastej
140 g stekt bacon
100 g inlagd gurka
100 g tomattärningar
isbergssallad eller annan sallad

Lägg ut tunnbröden och bred på leverpastej,
lägg på 2 stekta bacon skivor och de övriga ingredienserna på varje tunnbröd
Rulla ihop och skiva ev. i mindre bitar om man vill ha flera olika sorter

RSS 2.0