Rabarbersaft (recept från Leila Lindholm)
Det blir ca 2 liter färdig saft
Leilas rabarbersaft
Förberedelsetid: 25 min
Färdigt på: 1 tim 25 min
Ingredienser
1 kg rabarber
1.78 l vatten
4.5 dl strösocker
1 st citron, saften
Gör så här
1. Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig.
Sila och släng rabarberresterna.
2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.
Leilas tips!
4. Servera den gärna iskall med isbitar, garnera med färska jordgubbar eller lime.
Rabarbermuffins
Ingredienser
Portioner: ca 18 små muffinsformar
150 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 150 g rabarber, gärna av lite smalare sort
1/2 msk mjöl att blanda rabarbern med innan man blandar i smeten, då sjunker de inte till botten)
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Rör smör och socker poröst, det går enkelt med elvisp.
Blanda i äggen ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Skär rabarbern i cirka centimeterstora tärningar.
Skaka dem med mjölet.
Vänd ner rabarbern i muffinssmeten.
Fördela smeten i formarna med hjälp av ett par skedar.
Fyll inte ända upp.
Grädda i cirka 10 minuter i små muffinsformar.
Låt svalna.