Sesamgifflar
1½ dl ljummet vatten
1 dl filmjölk
25 g jäst
2 msk olja
50 g sesamfrön
1 tsk salt
ca 6½ dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
Blanda vatten och filmjölk
Smula sönder jästen och rör ut den i vätskan
Tillsätt olja, sesamfrö, salt och det mesta av mjölet
Arbeta in resten av mjölet lite åt gången till degen ahr lagom konsistens
Arbeta degen smidig och låt jäsa i tät burk med lock på varmt ställe i ca 30 minuter
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en cirkel, dela varje platta i 8 trekanter/slicar
Rulla ihop från breda sidan mot spetsen och böj dem som gifflar
Lägg gifflarna på en bakplåt med skarven neråt och låt efterjäsa i 15 minuter
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö
Grädda gifflarna gyllenbruna ca 15 minuter i 200° på den mellersta falsen
1 dl filmjölk
25 g jäst
2 msk olja
50 g sesamfrön
1 tsk salt
ca 6½ dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling
Blanda vatten och filmjölk
Smula sönder jästen och rör ut den i vätskan
Tillsätt olja, sesamfrö, salt och det mesta av mjölet
Arbeta in resten av mjölet lite åt gången till degen ahr lagom konsistens
Arbeta degen smidig och låt jäsa i tät burk med lock på varmt ställe i ca 30 minuter
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en cirkel, dela varje platta i 8 trekanter/slicar
Rulla ihop från breda sidan mot spetsen och böj dem som gifflar
Lägg gifflarna på en bakplåt med skarven neråt och låt efterjäsa i 15 minuter
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö
Grädda gifflarna gyllenbruna ca 15 minuter i 200° på den mellersta falsen
Kommentarer
Trackback